Alto De La Ballena Maldonado Merlot
Intensywny kolor granatu. Aromat owocowy z nutami suszonych śliwek, wanilii oraz tytoniu. W ustach gładkie, krągłe z dobrą strukturą i trwałym finiszem.
Wino ze szczepu Merlot leżakowało we francuskich beczkach przez 12 miesięcy.
W 1998 roku małżonkowie Paula Pivel i Alvaro Lorenzo postanowili założyć małą winiarnię w departamencie Maldonado w południowo-wschodnim Urugwaju, ,bardzo blisko morza i Punta del Este, najważniejszego ośrodka turystycznego w kraju. Będąc wielkimi entuzjastami winiarstwa, nie mając jednak większego doświadczenia od razu zabrali się za znalezienie odpowiedniego miejsca, które łączyłoby lokalizację, piękny krajobraz i odpowiednie warunki do uprawy winorośli. Wybór terroir do sadzenia winnic był kluczowy; Trzeba było wziąć pod uwagę topografię, glebę i klimat, aby zapewnić doskonałą jakość winogron, niezbędną do produkcji wysokiej jakości win. Kilkumiesięczne poszukiwania, konsultacje i studia opłaciły się. W 2000 roku kupili prawie 20 hektarów na Sierra de la Ballena, kilka kilometrów od morza i Punta del Este, największego nadmorskiego kurortu w Ameryce Południowej. Pierwsze winorośle posadzono wiosną 2001 r. Dziś winnica zajmuje 8 hektarów, na których uprawia się Merlot, Tannat, Cabernet Franc, Syrah i Viognier.
Dodatkowe informacje
| Kolor | Czerwone | 
|---|---|
| Kraj | Urugwaj | 
| Objętość | 0,75l | 
| Producent | Alto De La Ballena | 
| Region | Maldonado | 
| Rocznik | 2009 | 
| Smak | Wytrawne | 
| Styl | Spokojne | 
| Zamknięcie | Korek | 
| Zawartość alkoholu | 14% | 
| Szczep | Merlot | 
Możesz lubić także…
- Alto De La Ballena Maldonado Cabernet Franc
- Urugwaj | MaldonadoAlto De La BallenaCzerwone | Wytrawne
 




 
 